Islamitische verjaardag


Een moslim nuttigt alleen Halal producten. De betekenis van Halal is ‘wettig’ (oftewel ‘toegeshalaltaan’). De term Halal staat voor al wat Allah in de Koran heeft toegestaan en waarvan in de ahhadith dat zijn overleveringen waarin de handelingen van de Profeet Mohammed – vrede zij met hem – nauwkeurig staan beschreven.

Halal vlees

Over het algemeen is het bekend dat een moslim geen varkensvlees (en alle daaruit voortkomende bijproducten) mag consumeren. Een moslim mag ook geen alcohol drinken. Eveneens zijn de producten die alcohol bevatten niet toegestaan. Voor vlees geldt dat het afkomstig moet zijn van een toegestaan dier. Naast varkensvlees is ook het vlees van enkele andere niet Halal. Zo is bijvoorbeeld het vlees carnivoren (vleeseters) zoals leeuwen, honden, tijgers etc. niet toegestaan daarnaast ook sommige zeediersoorten. Een moslim mag alleen het vlees van een rein en ritueel geslacht dier (zoals een rund, een schaap of een kip) nuttigen.

Voedings- en dieetvoorschriften

De Islamitische voedings- en dieetvoorschriften omvatten meer dan voorschriften voor het nuttigen van vlees en een verbod op alcohol alleen. Zo zijn er meerdere producten te noemen die problemen kunnen opleveren zoals kaas, bouillon, sauzen, mayonaise, boter, toetjes, drankjes en dergelijke. In snoep en gebak wordt vaak gelatine (ook afkomstig van dieren) verwerkt. In het productieproces van kaas wordt doorgaans stremsel uit de lebmaag van een niet ritueel geslacht kalf gebruikt. Naast stremsel zijn er nog andere ingrediënten – zoals zuursels – die in de kaasproductie worden gebruikt en die op Halalwaardigheid gescreend moeten worden.

Om het allemaal wat gemakkelijker te maken hebben wij hieronder een aantal basisrichtlijnen vermeld:

Wat u beter NIET kunt gebruiken:

– Geen kaas of kaassoorten (dus ook geen kaas op pasta, pizza of in salades)
– Geen sauzen op basis van mosterd, mayonaise e.d.
– Geen bouillonblokjes of poeders
– Geen boter of bak- en (braad)vet
– Geen vlees of vleesproducten. Let op! Zélfs wanneer het vlees het predikaat Halal draagt, is het beter dit product te vermijden omdat dit niet altijd zekerheid geeft over de Halalwaardigheid
– Geen gelatine
– Geen alcohol als drank
– Geen alcohol in de bereiding van het voedsel. Zelfs niet als het verdampt tijdens de bereiding van het gerecht
– Geen rauwe vis
– Geen garnalen, schelpdieren, paling, haring
– Geen wijnazijn
Wat wél kan is het volgende:
– salade’s; eventueel aangemaakt met olijfolie zout, peper (plantaardige olie kan ook)
– vis zoals gerookte zalm, makreel of gebakken vis in olijfolie of zonnebloem olie of gestoomd
– Alle soorten groente; gestoomd, gekookt, roer(ge)bakken in olijfolie of zonnebloemolie
– Normale pasta’s en rijst (zonder kleurstoffen, zonder vullingen en zonder toevoeging van iets in het water)
– Brood; het liefst bruin / volkoren brood.
– Eieren; gekookt of gebakken in olijf- of zonnebloemolie
– Alle soorten fruit, het liefste vers
– Sauzen op (verse) yoghurtbasis

Crosscontaminatie

Daarnaast dienen de pannen, ovenschalen, lepels, messen, (snij)planken en dergelijke (al het gerei dat gebruikt wordt om het voedsel voor te bereiden etc.) goed schoongemaakt te zijn voordat het wordt gebruikt voor de bereiding van de Halal maaltijd. Indien je kwasten gebruikt (wellicht voor het insmeren van schalen of producten met olie, boter of iets anders); waakt je er dan voor dat je goed gereinigde en synthetische kwasten gebruikt. Het geniet ook de voorkeur om niet tegelijkertijd (in eenzelfde keuken) een maaltijd voor te bereiden waarin niet-Halal producten worden gebruikt. Dit om crosscontaminatie te vermijden.

Mijn ervaring is: Vraag aan je gasten of zij misschien willen helpen zij zullen je met alle liefde helpen en vereerd zijn dat je aan ze wil denken.